Forum www.wilawiankipierwszade.fora.pl Strona Główna www.wilawiankipierwszade.fora.pl
forum klasy 1d
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

witaminy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.wilawiankipierwszade.fora.pl Strona Główna -> zaaaaaaaadania / biologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Michał Baran




Dołączył: 23 Wrz 2010
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 17:36, 08 Maj 2011    Temat postu: witaminy

Kuba chciał wiec wrzucam, może komuś się przyda

WITAMINA A (retinol, 2mg)
-współtworzenie rydopsyny (utrzymanie
pobudliwości komórek zmysł. siatkówki oka)
-wywiera wpływ na czynniki odpornościowe
-tran, marchew, pomidory
-kurza ślepota
-zanikanie nabłonków,
łuszczenie się skóry
-zahamowanie wzrostu
-problemy z włosami i paznokciami
WITAMINA D (kalcyferol.0.02mg)
-wzmaga wchłanianie wapnia w jelitach
-prawidłowy wzrost kości i zębów
-sprawne przewodzenie impulsów
nerwowych
-wątroba, mleko, masło, jaja,tran
-krzywica (u dzieci)
-osteoporoza (starsi)
WITAMINA E (tokoferol 20mg)
-hamowanie utleniania lipidów ustrojowych
(gł. Z błon komórkowych) i wit. A
-oleje roślinne (sojowy, słonecznikowy),orzechy
,kiełki pszenicy-wątroba, jaja, ryby
-osłabienie mięśni
-obniżenie płodności
WITAMINA K (filochinon,1 mg)
-krzepnięcie krwi (koenzymem
syntezy protombiny w wątrobie)
- kalarepa, kalafior, pomidory, wątróbka
-podatność na krwotoki
-wydłużony czas krzepnięcia krwi
WITAMINA B1 (tiamina, 1,5mg)
-element enzymów utleniających
węglowodany i aminokwasy
-wątroba,mięso,drożdże,pełnozi. zboża
-choroba beri-beri(bóle rąk i nóg,drżenie i osłabianie
mięśni,niewydoln. Ukł. Krążenia)
WITAMINA PP (niacyna, 20mg)
-element enzymów niektórych enzymów
przeprowadzających reakcje utleniania w kom.
-wątroba,jaja,pełne mleko,orzechy
-Rzadko stwierdzany
-uczucie zmęczenia, depresja i zaburzenia pamięci
WITAMINA B2 (ryboflawina,1,7mg)
-składnik niektórych enzymów utleniających związk.
i organiczne w kom.
-wątroba,jaja,pełne mleko,orzechy
-zajady jamy ustnej
-choroby układu nerwowego
-brak koncentracji
WITAMINA B6 (pirydoksyna,2mg)
-współtworzy niebiałkowy składnik
enzymów przetwarzających aminokwasy
-wątroba,jaja,warzywa,mięso
Rzadko stwierdzany
-stany zapalne skóry, nadmierna pobudliwość
WITAMINA B11 (kwas foliowy 0,3-0,4mg)
-współtworzy niebiałkowy skład. enzymów niezbędnych
w biosyntezie nukleotydów wchodzących w skład DNA
-bakterie flory jelitowej,wątroba, jaja
-zakłócenia procesu krwiotwórczego (anemia)
-wzrost ryzyka wad cewy nerwowej płodu (u ciężarnych)
WITAMINA B12(kobalamina) (zawiera kobalt) 5mg
-Współtworzy niebiałkowy składnik m.in. enzymów
przetwarzających zasady azotowe(wpływa pośredni
na synteze kwasów nukleinowych)
-bakterie flory jelitowej,wątroba, jaja
-zaburzenia powstawania ciałek krwi, zwłaszcza czerwonych
- niedokrwistość złośliwa
-deficyt stwierdzany także u wegetarian
WITAMINA C (kwas askorbinowy) 75-100mg
-synteza kolagenu
-tworzenie istoty podstawowej kości i zębów
-wchłanianie żelaza
-wzmacnia mechanizmy odpornościowe
-świeże owoce(cytrusy, truskawki, czarna pożeczka, aronia)
świerze warzywa (pomidory)
-obniżenie odporności na przeziębienia
-szkorbut(krwawienie dziąseł,wypadanie
zebow,obnizona odpornosc,powolne gojenie się ran)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.wilawiankipierwszade.fora.pl Strona Główna -> zaaaaaaaadania / biologia Wszystkie czasy w strefie GMT + 3 Godziny
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin