Michał Baran
Dołączył: 23 Wrz 2010
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 17:36, 08 Maj 2011 Temat postu: witaminy |
|
|
Kuba chciał wiec wrzucam, może komuś się przyda
WITAMINA A (retinol, 2mg)
-współtworzenie rydopsyny (utrzymanie
pobudliwości komórek zmysł. siatkówki oka)
-wywiera wpływ na czynniki odpornościowe
-tran, marchew, pomidory
-kurza ślepota
-zanikanie nabłonków,
łuszczenie się skóry
-zahamowanie wzrostu
-problemy z włosami i paznokciami
WITAMINA D (kalcyferol.0.02mg)
-wzmaga wchłanianie wapnia w jelitach
-prawidłowy wzrost kości i zębów
-sprawne przewodzenie impulsów
nerwowych
-wątroba, mleko, masło, jaja,tran
-krzywica (u dzieci)
-osteoporoza (starsi)
WITAMINA E (tokoferol 20mg)
-hamowanie utleniania lipidów ustrojowych
(gł. Z błon komórkowych) i wit. A
-oleje roślinne (sojowy, słonecznikowy),orzechy
,kiełki pszenicy-wątroba, jaja, ryby
-osłabienie mięśni
-obniżenie płodności
WITAMINA K (filochinon,1 mg)
-krzepnięcie krwi (koenzymem
syntezy protombiny w wątrobie)
- kalarepa, kalafior, pomidory, wątróbka
-podatność na krwotoki
-wydłużony czas krzepnięcia krwi
WITAMINA B1 (tiamina, 1,5mg)
-element enzymów utleniających
węglowodany i aminokwasy
-wątroba,mięso,drożdże,pełnozi. zboża
-choroba beri-beri(bóle rąk i nóg,drżenie i osłabianie
mięśni,niewydoln. Ukł. Krążenia)
WITAMINA PP (niacyna, 20mg)
-element enzymów niektórych enzymów
przeprowadzających reakcje utleniania w kom.
-wątroba,jaja,pełne mleko,orzechy
-Rzadko stwierdzany
-uczucie zmęczenia, depresja i zaburzenia pamięci
WITAMINA B2 (ryboflawina,1,7mg)
-składnik niektórych enzymów utleniających związk.
i organiczne w kom.
-wątroba,jaja,pełne mleko,orzechy
-zajady jamy ustnej
-choroby układu nerwowego
-brak koncentracji
WITAMINA B6 (pirydoksyna,2mg)
-współtworzy niebiałkowy składnik
enzymów przetwarzających aminokwasy
-wątroba,jaja,warzywa,mięso
Rzadko stwierdzany
-stany zapalne skóry, nadmierna pobudliwość
WITAMINA B11 (kwas foliowy 0,3-0,4mg)
-współtworzy niebiałkowy skład. enzymów niezbędnych
w biosyntezie nukleotydów wchodzących w skład DNA
-bakterie flory jelitowej,wątroba, jaja
-zakłócenia procesu krwiotwórczego (anemia)
-wzrost ryzyka wad cewy nerwowej płodu (u ciężarnych)
WITAMINA B12(kobalamina) (zawiera kobalt) 5mg
-Współtworzy niebiałkowy składnik m.in. enzymów
przetwarzających zasady azotowe(wpływa pośredni
na synteze kwasów nukleinowych)
-bakterie flory jelitowej,wątroba, jaja
-zaburzenia powstawania ciałek krwi, zwłaszcza czerwonych
- niedokrwistość złośliwa
-deficyt stwierdzany także u wegetarian
WITAMINA C (kwas askorbinowy) 75-100mg
-synteza kolagenu
-tworzenie istoty podstawowej kości i zębów
-wchłanianie żelaza
-wzmacnia mechanizmy odpornościowe
-świeże owoce(cytrusy, truskawki, czarna pożeczka, aronia)
świerze warzywa (pomidory)
-obniżenie odporności na przeziębienia
-szkorbut(krwawienie dziąseł,wypadanie
zebow,obnizona odpornosc,powolne gojenie się ran)
Post został pochwalony 0 razy
|
|